Maresmar, Trobada de centenaris 2018

Incorporen aquesta informació apareguda a maresmar.cat per la novetat que representa enguany com a trobada d'embarcacions tradicionals.


Varador 2000 organitza del 8 al 10 del proper mes de juny una trobada de vaixells centenaris i històrics al Maresme que s’anomena Maresmar – Trobada de Centenaris 2018. En aquest esdeveniment hi participaran una vintena de vaixells encapçalats pel Santa Eulàlia –buc insígnia del Museu Marítim de Barcelona– i el Sirius, que aquest any compleixen 100 anys i encara naveguen. També hi participaran altres vaixells històrics com el Sant Ramon, el Far Barcelona, el Bon Temps i La Courtisane, entre molts d’altres.
La trobada compta amb el suport del Museu Marítim de Barcelona, la Facultat de Nàutica, Ports de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Consorci de Promoció Turística del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme, diversos ajuntaments d’aquesta comarca encapçalats pel d’Arenys de Mar, i altres institucions, entitats i associacions, així com diversos patrocinadors privats.
L’objectiu del Maresmar – Trobada de Centenaris 2018 és triple: difondre la cultura i el patrimoni marítim, divulgar els oficis relacionats amb el mar i promoure l’economia i el turisme del Maresme i els seus municipis.
Difondre la cultura i el patrimoni marítim significa apropar-lo a la ciutadania, que pot arribar a sentir com a propi un passat molt proper que encara conservem. La comarca del Maresme és en aquests moments un dels territoris de tot l’arc mediterrani més implicats en la preservació de les arrels i la cultura marítimes. Segurament, podem afirmar que actualment és un dels principals motors de difusió del patrimoni i la cultura marítims del país més enllà de les nostres fronteres.
El Maresme aglutina una important tradició centenària centrada en la formació de navegants (foren famoses les seves escoles de pilots) i en la construcció d’embarcacions, moltes de les quals van servir per comerciar amb Amèrica i per engrandir el teixit productiu i industrial de Catalunya. Aquestes embarcacions es construïen a peu de platja, en drassanes repartides per la comarca que avui dia serien inimaginables. Durant els segles XVIII i XIX els mestres d’aixa maresmencs van enllestir un munt de pailebots, fragates i bergantins que van solcar els mars d’arreu del món.
Maresmar pretén mostrar tot aquest llegat i, alhora, consolidar-se com a festival marítim potent i amb entitat pròpia en l’àmbit mediterrani, contribuint a dinamitzar la cultura marítima catalana i de retruc a dinamitzar l’economia de la comarca i de les poblacions que l’acullin. L’objectiu és que Maresmar també sigui un motor, un esdeveniment al servei del desenvolupament econòmic i turístic del Maresme i dels seus municipis.